Foghíd készítése

A fogpótlás elvesztett fogaink rágási funkciójának helyreállítása és esztétika szempontjából is fontos. Azonban ezen felül is, többi fogunk egészsége érdekében is érdemes megoldást találni a foghiány pótlására, ugyanis a fog elvesztése más problémákat is vonhat maga után.

A hiány miatt többi fogunk elmozdulhat, ami nem csak fogazatunk rendezettségét veszélyeztetheti, de a fogazatunk terhelésének átrendeződésével is jár. Ezáltal kialakulhatnak harapási rendellenességek is, amelyek hosszútávon súlyosabb fogászati problémákat is eredményezhetnek.

foghíd, fogászati híd készítése
Cirkón foghíd, első fogakra

Mi is az a foghíd?

A foghiány pótlására többféle fogászati megoldás létezik: vannak kivehető, rögzített, részleges és teljes fogpótlások is. A foghíd egy több koronából álló, rögzített fogpótlás, amely részleges és teljes foghiány pótlására is használható. Igazi hídhoz hasonlóan,a fogászati híd is két tartópillérre épül, amelyek az egymáshoz rögzített koronákat tartják. Igazi fogak vagy implantátumok is szolgálhatnak pillérként, így a foghíd olyan esetekben is megoldást nyújthat, ahol nagyobb mértékű foghiány áll fent és több, szomszédos fog is hiányzik.

Maryland foghíd
Egy Maryland foghíd

Hogyan készül a foghíd?

A foghidat fogtechnikai laborban készíti el a fogtechnikus, előzetes mintavétel alapján. Amennyiben csak egy hiányzó fog pótlása szükséges, úgy a híd a szomszédos fogakra kerül rögzítésre. Ehhez a fogorvosnak le kell csiszolnia az ép, pillérként funkcionáló fogakból, hogy a koronákat rögzíteni tudja hozzájuk.

Amennyiben szükséges, ezeket a fogakat még a csiszolás és a foghíd elkészítése előtt kezelni kell. Mozgó, gyulladt fog illetve a szomszédos fogak hiánya esetén a foghíd implantátumra is rögzíthető, ez esetben azonban a fogpótlás jóval több időt vesz igénybe, hiszen a foghíd elkészítéséhez szükséges néhány héten túl az implantációs műtétet követő több hónapos gyógyulási idővel is számolnunk kell.

Az ép vagy kezelt fog lecsiszolása után a páciens ideiglenes pótlást kap, amíg a csiszolt fogak lenyomata alapján elkészülnek a fogkoronák. A következő vizit alkalmával a fogorvos, az esetleges korrekciók után, fogászati cementtel rögzíti a foghídat a tartófogakra.

Jól láthatóan megformázott koronák
Jól láthatóan megformázott koronák

A foghíd tartóssága és cseréje

A felragasztást követően, megfelelő szájhigiéniai szokások és rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett, a foghíd akár 15, 20 évig nem szorul cserére. Mivel a foghíd alatt lévő terület nehezen tisztítható, így kifejezetten ajánljuk a rendszeres dentálhigiéniai kezelésen való részvételt. A koronák alatt maradt lepedék ugyanis gyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet, amely alkalmatlanná teheti a fogakat egy újabb híd rögzítésére.

Az igazi fogakra rögzített híd tartóssága érdekében ügyelnünk kell arra is, hogy a pótlást ne terheljük túl. Az implantátumokra rögzített foghíd ezzel szemben rendkívül strapabíró, és megfelelő szájhigiénia mellett több évtizeden át szolgálhat bennünket.

Kedvező fogászati árak - Nézze meg havi kezelési akcióinkat is!

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom