Hasznos tudnivalók a fogszabályozásról

Az esztétikai problémákon kívül a szabálytalan fogsor számos más gond okozója is lehet: a fogak torlódása szuvasodáshoz és ínyproblémákhoz vezethet. Ezeket gyerekkorban a legjobb kezelni, de később is elérhetőek hatékony megoldások. Cikkünkben a felnőttkori fogszabályozás folyamatát és eszközeit mutatjuk be.

Felnőtt fogszabályozás
Fogszabályozó, mint ékszer? Lehetséges!

A felnőttkori fogszabályozás folyamata

Amennyiben felmerül az igény valamilyen fogszabályozó eszköz felhelyezésére, az orvos első lépésként mindig panorámaröntgent készít. Ezáltal meghatározhatja a fogak pontos elhelyezkedését és állapotát, és megtervezheti a fogszabályozás folyamatát. Ezután a fogorvos lenyomatot készít a páciens fogsoráról, majd a fogak mozgásának dokumentálásához lefényképezi a fogsort. Végül a fogorvos és a páciens közösen kiválasztják a legmegfelelőbb fogszabályozó eszközt, amelyet az orvos egy külön ülés során felhelyez, és meghatározott időközönként igazít. 

A fogszabályozó eszközök széles tárháza

A fogak szabálytalanságának mértéke, a páciens kora és az eszköz ára alapján számos fogszabályozó eszköz közül választhatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket! 

Hagyományos fogszabályozó

Hatékonyságának és kedvező árának köszönhetően jelenleg ez a legnépszerűbb fogszabályozó eszköz. Akár nagy eltérések orvoslására is alkalmas; egyetlen hátránya talán a fémbrekettek kevésbé esztétikus kinézete. A legújabb technológiával gyártott eszközök már zafír vagy porcelán brekettel érkeznek, amelyek kevésbé feltűnőek, viszont áruk is magasabb.

Esztétikus fogszabályozó
Választhatsz esztétikus, fogszínű fogszabályozót is

Lingvális fogszabályozó

A lingvális fogszabályozó ugyanazon az elven működik, mint hagyományos társa, azzal a különbséggel, hogy a brekettek itt a belső fogívre kerülnek, ezáltal gyakorlatilag észrevehetetlenek. A felhelyezés módszere és a teljes folyamat is ugyanaz, mint egy hagyományos eszköz esetében, csupán a brekettek helye más. Mivel az eszköz a nyelvhez közel helyezkedik el, problémát okozhat a beszédben. Ezen kívül ez a módszer nem alkalmazható minden típusú szabálytalanság esetén, és általában a fogszabályozás időtartama is hosszabb. 

Láthatatlan fogszabályozó

A láthatatlan fogszabályozó a jelenleg elérhető felnőtt fogszabályozási technológiák legjobbika. A páciens fogazatára pontosan illeszkedő műanyag síneket számítógép segítségével készítik el. A fogak mozgásának megfelelően mindig új sín készül, amelyet összesen 1-2 évig szükséges viselni. A láthatatlan fogszabályozó teljesen észrevehetetlen, étkezés vagy fogmosás során pedig kivehető, így mindvégig tökéletes kényelmet és szájhigiéniát szavatol. Egyetlen hátránya borsos ára, és az, hogy nagyobb fokú eltérések helyrehozására nem alkalmas. 

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom