Mit érdemes tudni a tejfogakról?

Az első tejfogak általában 6 hónapos kor körül kezdenek megjelenni. Elsőként leggyakrabban az alsó fogsor két középső metszőfoga, majd ezek felső párjai, végül pedig az őrlők és a szemfogak nőnek ki. 3 éves korig jellemzően az összes, a gyermekek egészséges fejlődésében fontos szerepet játszó tejfog előbújik. Ezek korai ápolása nagyon fontos, hiszen az elhanyagolt tejfogak a későbbiekben számos, az egész életminőségre kiható problémához vezethetnek.

Tegfogak
Gyermekkorban is sokat tehetünk a fogaink jövőéért!

Tejfogak védelmének fontossága

A tejfogak elsődleges funkciója, hogy a kisgyermekek számára megkönnyítsék az első szilárd falatok elfogyasztását, de fontos szerepük van beszéd tanulásakor a hangok formálásában is.  Amennyiben a tejfogak már kiskortól hiányosak, az nagyban megnehezíti a gyermek számára a szilárd ételek rágását. Ennek következménye lehet akár az is, hogy a gyermek kizárólag folyékony ételeket hajlandó csak fogyasztani, ami hosszú távon alultápláltsághoz vezethet. A hiányzó tejfogak beszéd tanulásakor a hangok helyes formálását is gátolják, amelynek eredménye élethosszig tartó beszédhiba lehet. Egyértelmű tehát, mennyire fontos, hogy a tejfogakat egészségesen megőrizzük, amíg meg nem indul a természetes fogvesztés.

A szuvas tejfogak akár a maradó fogak épségét is veszélyeztethetik. Ha a fogat körülvevő csontszövet a szuvasodás miatt begyullad, az akár a maradó fog csíráját is tönkre teheti. Ha pedig a tejfogat valamilyen oknál fogva ki kell húzni, az nem képes tovább fenntartani a helyet az állkapocsban a maradó fog számára. Így a későbbiekben a maradó fogaknak egyszerűen nem marad elég hely, fogtorlódás alakul ki, amelyet később csak fogszabályozással lehet orvosolni.
Ha a tejfogak már szuvasodásnak indultak, akkor sincs semmi veszve: a modern fogorvoslásban rendelkezésre állnak olyan módszerek, amelyekkel a szuvasodás megállítható. A szuvas fogrész eltávolítása után a hátramaradt lyukat speciális üveg ionomer cementtel töltik ki, amely nem csupán a rést zárja le, hanem folyamatos fluorid-leadással erősíti is a fogat. Ha a tejfog menthetetlen, és eltávolítása szükséges, a fogorvos úgynevezett helyfenntartó készüléket helyez be, hogy később elkerülhető legyen a maradó fogak torlódása.

Kattintson ide gyermekfogászati árainkért!

Tejfogak
Icipici korban is fontos a fogak ápolása

A leghatékonyabb kúra a megelőzés

Nagyon fontos, hogy minden 3. életévét betöltött gyermek félévente fogorvosi kivizsgáláson vegyen részt. Így már a legkisebb szuvasodás is időben felfedezhető, és megakadályozható, hogy nagyobb károkat okozzon. Ilyenkor a fogorvos úgynevezett barázdazárást végez, amely során speciális, híg tömőanyaggal tölti ki a fog barázdáit. Így a lepedék és a baktériumok nem férnek a fogzománchoz. A módszer akár 4 évig is védi a fogakat, természetesen, megfelelő szájápolás mellett.
A szülők részéről elengedhetetlen, hogy megtanítsák gyermekeiknek a helyes fogmosás technikáját, és gyermekük naponta legalább kétszer megtisztítsa fogait az aktuális életkornak megfelelő, jó minőségű fogkrémmel. Ezen kívül a cukros üdítők és édességek fogyasztásának mellőzésével csökkenthető a fogak romlásának esélye. Mindig jusson eszünkbe, hogy az egészséges maradó fogak alapja a makulátlan tejfogsor, így fokozottan ügyeljünk a legkisebbek fogainak épségére.
Gyermeke a fogváltás időszakában ven? Kattintson ide a fontos tudnivalókért!

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom