Fogszabályozás

Fogszabályzóra esztétikai és egészségügyi okokból egyaránt szükség lehet, ugyanis a kusza fogak gyakran harapási rendellenességeket is okoznak, melyek rágási panaszokkal és fájdalommal is együtt járhatnak. A Forest & Ray rendelőben gyermek- és felnőtt fogszabályozás is elérhető, ugyanis mi hisszük, hogy az egészséges fogazat minden életkorban törődést igényel.

Fogszabályozás Budapest

Felnőttkori fogszabályozás

Felnőtt fogszabályozásról akkor beszélhetünk, ha a betegnek minden maradandó foga előbújt már. A 16 éves nagykamaszok esetében általában már felnőtt kezelési tervet készítenek a fogorvosok.

A felnőtt pácienseink gyakran elkeseredettek, hiszen túl idősnek hiszik magukat a fogszabályzó viseléséhez és nem számítanak tartós eredményekre. Azonban fontos tudni, hogy a modern készülékekkel nemcsak a fiatalok fogazata alakítható át: bármelyik életkor alkalmas a fogsor rendezésére, kiváltképp, ha rossz harapással állunk szemben.

Milyen problémákra nyújt megoldást a fogszabályozó viselése?

  • A kusza fogsor szabályossá, rendezetté alakítható és esztétikusabb lesz a páciens mosolya
  • Sok felnőtt küzd rossz harapással, mely az állkapocs izmainak, ízületeinek betegségéhez is vezethet
  • Az összetorlódott fogak kedveznek az ínygyulladásnak, szuvasodásnak, melyre szintén megoldás a fogszabályzó
  • Az áttörésben visszamaradt maradó fogakat is helyre lehet állítani fogszabályozással

A felnőttek esetében a rögzített fogszabályzókkal lehet a leggyorsabb eredményeket elérni. Rengeteg változata elérhető a hagyományos bracket-es rendszereknek, köztük olyanok is, melyeket csak nehezen lehet észrevenni. Emellett kivehető fogszabályzók is alkalmazhatók a felnőttek esetében, ha kisebb szabálytalanságot (1-1 kusza fog) kell korrigálni.

Fogszabályozás gyerekeknek

A gyermekek fogszabályozása igazi kihívás, mert állkapcsuk pontos íve és mérete még nem végleges 16-18 éves koruk előtt. A kezelés tervezésekor ezt a szempontot is figyelembe kell venni és a fogazat fejlődését a megfelelő irányba terelni, ezért a gyermekek részére általában a kivehető készülékek jelentik a megoldást.

A gyermekek esetében a leggyakoribbak a harapásrendellenességek, melyek annál hatékonyabban javíthatók, minél korábban elkezdődik a megfelelő terápia alkalmazása. Ezért akár 10-12 éves korban, vegyes fogazatú (maradandó- és tejfogak is megtalálhatók a szájüregben) gyermeknél is eredményes lehet az éjszakai és kivehető fogszabályzók használata.

Láthatatlan fogszabályozás

Elsősorban a felnőtteknél merül fel a páciensek részéről az igény, hogy a fogszabályozó készülék ne legyen meghatározó eleme a mosolyuknak.

Rendelőnkben többféle esztétikus láthatatlan fogszabályzó is elérhető, melyekkel a szégyenlősebb páciensek fogsora is tökéletesen egyenesre és szabályosra igazítható:

  • Fogszínű rögzített kerámia fogszabályzók: a fogak külső oldalán helyezkednek el, mint a hagyományos fém készülékek, de a kerámia anyaghasználatnak köszönhetően alig észrevehetők.
  • Happy Smile átlátszó fogszabályzó sín, "aligner": innovatív 3D számítógépes technológiával elkészített műanyag aligner a még gyorsabb fogszabályozásért. A színtelen fogakra illeszkedő műanyag síneket a nap 20-22 órájában viselni kell, csak étkezéshez és fogmosáshoz szükséges eltávolítani őket.
  • Belső fogszabályozás: a fogak belső oldalára rögzített ívekkel napjainkban már teljesen fesztelenül élvezhetők a fogszabályozás előnyei.

Fogszabályozás árak

Érdemes tudni, hogy a fogszabályozás árába a fogmegtartó kezelések nem tartoznak bele. Árlistánkon a fogszabályzók összege egy fogívre szerepel. Emellett fajtától függően a fogszabályzók havi aktiválásának díja 10-13 ezer forintba kerül.

Mivel a fogszabályozás a költségesebb fogászati beavatkozások közé tartozik, így a fizetési lehetőségek oldalunkon megtekintheti, hogy milyen egészségpénztárakkal állunk kapcsolatban.

Ha szeretne időpontot kérni rendelőnkbe, akkor keressen minket elérhetőségeinken!