+36 70 312 9771

Gyógymódok fogcsikorgatás ellen

fehér fogak

A fogcsikorgatás vagy bruxizmus egy rendkívül gyakori jelenség, ami gyerekek és felnõttek esetében is elõfordul. A legtöbben nem is tudják, hogy csikorgatják a fogukat, hiszen ez legtöbbször éjszaka, alvás közben történik. Persze vannak olyan figyelmeztetõ jelek, amik arra utalnak, hogy minket és érint ez a probléma. Szerencsére ma már számos gyógymód áll rendelkezésre, legyen a kiváltó ok fizikai vagy akár lelki eredetû. 

fogcsikorgatas
Gyógymódok fogcsikorgatás ellen

A fogcsikorgatás leggyakoribb okai

A fogcsikorgatást megszámlálhatatlan dolog elõidézheti. Elõfordul, hogy az ok egyszerûen a túlságosan feszes rágóizom, ami nem képes ellazulni, így összeszorítva a két fogsort. A túl magas tömés, inlay, korona vagy kivehetõ fogsor miatt is kialakulhat fogcsikorgatás. Ilyenkor a páciens csak valamilyen szokatlan, zavaró állapotot érzékel a szájában, amit a tudatalattija csikorgatással próbál enyhíteni. Néha a megszokottól eltérõ állkapocs-szerkezet vagy aszimmetrikus alsó és felsõ fogsor okoz problémát, de pszichológiai tényezõk, úgy, mint szorongás, stressz vagy alvási nehézségek is bruxizmust válthatnak ki.

Honnan tudhatjuk, hogy mikor csikorgatjuk a fogunkat?

A fogcsikorgatás majdnem mindig éjszaka történik, így nehezen bizonyítható, hogy érintettek vagyunk. Ha gyakran ébredünk fáradtan, tompa fejfájással, fájó nyakkal, vállal vagy háttal, az utalhat arra, hogy alvás közben csikorgatjuk a fogainkat. A fülzúgás és a nem múló arcüreg-fájdalom is ezt jelezheti, a legsúlyosabb esetekben pedig letört, mozgó vagy szinte csiszoltnak ható fog figyelmeztet a fennálló problémára.

A bruxizmus hatalmas károkat tud okozni fogainkban. Csikorgatás során a zománc által elszenvedett nyomás akár 40 kg/cm2 is lehet, ami sokkal nagyobb terhelés, mint ami rágás közben nehezedik rá, ezáltal a fog akár a gyökérig lepusztulhat. A csikorgatás az állkapocs-ízületet is fárasztja, ami állandó fájdalmat és akár szájzárat is okozhat. Ekkor a páciens nem képes kinyitni a száját, így azonnali orvosi segítségre szorul.

Megoldás fogcsikorgatás ellen

A modern fogorvoslásban szerencsére számos kezelés elérhetõ a fogcsikorgatás kezelésére. A fizikai tényezõk által okozott bruxizmus ellen hatékony megoldás egy speciális fogvédõ, úgynevezett éjszakai harapásvédõ lemez vagy fogsín alkalmazása. Ezek éjszakai viselésével megelõzhetõ a csikorgatás, ezáltal a fogak károsodása, emellett pedig a pihentetõ, nyugodt alváshoz is hozzájárulnak. Rosszul illeszkedõ alsó és felsõ fogsor, illetve állkapocs-ízületi problémák esetén fogszabályzás jelenthet végleges megoldást.

Bruxizmust idézhetnek elõ egyes pszichológiai panaszok is. A szorongás és a stressz hatása fõként éjszaka jelentkezik, fogcsikorgatás formájában. Ezen panaszok kevésbé súlyos formáit enyhíthetjük meditációs technikákkal, illetve, ha a zavaró tényezõk kizárásával nyugodt, meghitt hangulatot teremtünk a hálószobában. Komolyabb esetekben szükség lehet pszichológus vagy pszichiáter szakember segítségére, aki a lelki okokat feltárva nyújt megoldást fogcsikorgatás ellen.

Ha úgy érzi, Ön is érintett, foglaljon idõpontot a Forest & Ray Dental Budapest város szívében található rendelõjébe.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!