+36 70 312 9771

Hasznos tudnivalók a fogszabályozásról

fogszabályozás Fr Dental

Az esztétikai problémákon kívül a szabálytalan fogsor számos más gond okozója is lehet: a fogak torlódása szuvasodáshoz és ínyproblémákhoz vezethet. Ezeket gyerekkorban a legjobb kezelni, de késõbb is elérhetõek hatékony megoldások. Cikkünkben a felnõttkori fogszabályozás folyamatát és eszközeit mutatjuk be.

Felnõtt fogszabályozás
Fogszabályozó, mint ékszer? Lehetséges!

A felnõttkori fogszabályozás folyamata

Amennyiben felmerül az igény valamilyen fogszabályozó eszköz felhelyezésére, az orvos elsõ lépésként mindig panorámaröntgent készít. Ezáltal meghatározhatja a fogak pontos elhelyezkedését és állapotát, és megtervezheti a fogszabályozás folyamatát. Ezután a fogorvos lenyomatot készít a páciens fogsoráról, majd a fogak mozgásának dokumentálásához lefényképezi a fogsort. Végül a fogorvos és a páciens közösen kiválasztják a legmegfelelõbb fogszabályozó eszközt, amelyet az orvos egy külön ülés során felhelyez, és meghatározott idõközönként igazít.

A fogszabályozó eszközök széles tárháza

A fogak szabálytalanságának mértéke, a páciens kora és az eszköz ára alapján számos fogszabályozó eszköz közül választhatunk. Lássuk a legnépszerûbbeket!

Hagyományos fogszabályozó

Hatékonyságának és kedvezõ árának köszönhetõen jelenleg ez a legnépszerûbb fogszabályozó eszköz. Akár nagy eltérések orvoslására is alkalmas; egyetlen hátránya talán a fémbrekettek kevésbé esztétikus kinézete. A legújabb technológiával gyártott eszközök már zafír vagy porcelán brekettel érkeznek, amelyek kevésbé feltûnõek, viszont áruk is magasabb.

Esztétikus fogszabályozó
Választhatsz esztétikus, fogszínû fogszabályozót is

Lingvális fogszabályozó

A lingvális fogszabályozó ugyanazon az elven mûködik, mint hagyományos társa, azzal a különbséggel, hogy a brekettek itt a belsõ fogívre kerülnek, ezáltal gyakorlatilag észrevehetetlenek. A felhelyezés módszere és a teljes folyamat is ugyanaz, mint egy hagyományos eszköz esetében, csupán a brekettek helye más. Mivel az eszköz a nyelvhez közel helyezkedik el, problémát okozhat a beszédben. Ezen kívül ez a módszer nem alkalmazható minden típusú szabálytalanság esetén, és általában a fogszabályozás idõtartama is hosszabb.

Láthatatlan fogszabályozó

A láthatatlan fogszabályozó a jelenleg elérhetõ felnõtt fogszabályozási technológiák legjobbika. A páciens fogazatára pontosan illeszkedõ mûanyag síneket számítógép segítségével készítik el. A fogak mozgásának megfelelõen mindig új sín készül, amelyet összesen 1-2 évig szükséges viselni. A láthatatlan fogszabályozó teljesen észrevehetetlen, étkezés vagy fogmosás során pedig kivehetõ, így mindvégig tökéletes kényelmet és szájhigiéniát szavatol. Egyetlen hátránya borsos ára, és az, hogy nagyobb fokú eltérések helyrehozására nem alkalmas.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!