+36 70 312 9771

Mit érdemes tudni a tejfogakról?

tejfogak kezelése budapest

Az elsõ tejfogak általában 6 hónapos kor körül kezdenek megjelenni. Elsõként leggyakrabban az alsó fogsor két középsõ metszõfoga, majd ezek felsõ párjai, végül pedig az õrlõk és a szemfogak nõnek ki. 3 éves korig jellemzõen az összes, a gyermekek egészséges fejlõdésében fontos szerepet játszó tejfog elõbújik. Ezek korai ápolása nagyon fontos, hiszen az elhanyagolt tejfogak a késõbbiekben számos, az egész életminõségre kiható problémához vezethetnek.

Tegfogak
Gyermekkorban is sokat tehetünk a fogaink jövõéért!

Tejfogak védelmének fontossága

A tejfogak elsõdleges funkciója, hogy a kisgyermekek számára megkönnyítsék az elsõ szilárd falatok elfogyasztását, de fontos szerepük van beszéd tanulásakor a hangok formálásában is.  Amennyiben a tejfogak már kiskortól hiányosak, az nagyban megnehezíti a gyermek számára a szilárd ételek rágását. Ennek következménye lehet akár az is, hogy a gyermek kizárólag folyékony ételeket hajlandó csak fogyasztani, ami hosszú távon alultápláltsághoz vezethet. A hiányzó tejfogak beszéd tanulásakor a hangok helyes formálását is gátolják, amelynek eredménye élethosszig tartó beszédhiba lehet. Egyértelmû tehát, mennyire fontos, hogy a tejfogakat egészségesen megõrizzük, amíg meg nem indul a természetes fogvesztés.

A szuvas tejfogak akár a maradó fogak épségét is veszélyeztethetik. Ha a fogat körülvevõ csontszövet a szuvasodás miatt begyullad, az akár a maradó fog csíráját is tönkre teheti. Ha pedig a tejfogat valamilyen oknál fogva ki kell húzni, az nem képes tovább fenntartani a helyet az állkapocsban a maradó fog számára. Így a késõbbiekben a maradó fogaknak egyszerûen nem marad elég hely, fogtorlódás alakul ki, amelyet késõbb csak fogszabályozással lehet orvosolni.
Ha a tejfogak már szuvasodásnak indultak, akkor sincs semmi veszve: a modern fogorvoslásban rendelkezésre állnak olyan módszerek, amelyekkel a szuvasodás megállítható. A szuvas fogrész eltávolítása után a hátramaradt lyukat speciális üveg ionomer cementtel töltik ki, amely nem csupán a rést zárja le, hanem folyamatos fluorid-leadással erõsíti is a fogat. Ha a tejfog menthetetlen, és eltávolítása szükséges, a fogorvos úgynevezett helyfenntartó készüléket helyez be, hogy késõbb elkerülhetõ legyen a maradó fogak torlódása.

Kattintson ide gyermekfogászati árainkért!

Tejfogak
Icipici korban is fontos a fogak ápolása

A leghatékonyabb kúra a megelõzés

Nagyon fontos, hogy minden 3. életévét betöltött gyermek félévente fogorvosi kivizsgáláson vegyen részt. Így már a legkisebb szuvasodás is idõben felfedezhetõ, és megakadályozható, hogy nagyobb károkat okozzon. Ilyenkor a fogorvos úgynevezett barázdazárást végez, amely során speciális, híg tömõanyaggal tölti ki a fog barázdáit. Így a lepedék és a baktériumok nem férnek a fogzománchoz. A módszer akár 4 évig is védi a fogakat, természetesen, megfelelõ szájápolás mellett.
A szülõk részérõl elengedhetetlen, hogy megtanítsák gyermekeiknek a helyes fogmosás technikáját, és gyermekük naponta legalább kétszer megtisztítsa fogait az aktuális életkornak megfelelõ, jó minõségû fogkrémmel. Ezen kívül a cukros üdítõk és édességek fogyasztásának mellõzésével csökkenthetõ a fogak romlásának esélye. Mindig jusson eszünkbe, hogy az egészséges maradó fogak alapja a makulátlan tejfogsor, így fokozottan ügyeljünk a legkisebbek fogainak épségére.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!