+36 70 312 9771

Praktikák a kellemetlen szájszag megelõzésére

kellemetlen szájszag Fr Dental Budapest

A kellemetlen szájszag vagy halitózis sok ember számára jelent problémát. De mi okozza a jelenséget, és, ami még ennél is fontosabb, mit tehetünk a megelõzésére? Cikkünkben mindezekre a kérdésekre választ adunk.

Szájszag
Kellemetlen szájszag – Végtelen számú ok

Kellemetlen szájszag – Végtelen számú ok

A rossz leheletnek számtalan oka lehet. A nem megfelelõ szájhigiénia vagy folyadékbevitel, a fog-, arcüreg- vagy gyomorproblémák mind okozhatnak kellemetlen szájszagot. A jó hír, hogy a megelõzés egyáltalán nem bonyolult, csupán néhány egyszerû szabályt betartva elkerülhetjük a rossz szájszag kialakulását.

Praktikák kellemetlen szájszag ellen

A megfelelõ szájhigiénia a legelsõ lépés bármely száj- és fogprobléma megelõzésében. A napi kétszeri fogmosás, antibakteriális szájvíz és fogselyem használata mind a napi rutin része kell, hogy legyen, ha szeretnénk elkerülni a rossz szájszag kialakulását. Ezek használatával ugyanis eltávolíthatjuk az ételmaradékot a szájból és a fogak közül, ezzel elkerülhetjük, hogy az a baktériumok révén egy idõ után bomlásnak induljon, és rossz leheletet okozzon. A nyelvkaparó használata is hozzájárul a megfelelõ szájhigiéniához, ezzel ugyanis eltávolíthatjuk a baktériumokat a nyelv felületérõl.

A megfelelõ folyadékbevitel is nagy jelentõséggel bír a kellemetlen szájszag megelõzésében. A nyál természetes módon védi a szájat a fogszuvasodást okozó savak ellen, amelyek a fogak romlását, ezáltal rossz leheletet okoznak. Nagy mennyiségû víz vagy cukormentes gyógytea fogyasztásával megnõ a nyáltermelõdés intenzitása, ezáltal a száj védettsége. Hasonló hatása van a xilit tartalmú rágógumiknak is, amelyek ugyanígy fokozzák a nyáltermelést, a xillit közismerten fogvédõ tulajdonságaival kiegészítve.

Szájszag
Nagyon fontos a rossz szájszagot okozó ételek fogyasztásának kerülése is. 

Nagyon fontos a rossz szájszagot okozó ételek fogyasztásának kerülése is. Köztudottan a  hagyma és fokhagyma a fõ bûnösök, azt azonban kevesen tudják, hogy még órákkal a fogyasztásuk után is tart kellemetlen hatásuk. Ennek oka, hogy a rossz leheletet okozó molekuláik a véráramba, ezáltal a tüdõbe is eljutnak, ahonnan egyszerûen kilélegezzük õket. A hatásuk azonban tompítható petrezselyem vagy egész kávébab rágásával, amelyek hatásosan csökkentik ezen ételek fogyasztása után a kellemetlen szájszag kialakulását.

Egyes íny-, arcüreg- vagy gyomorbetegségek is okozhatnak kellemetlen szájszagot. Keresse fel orvosát, ha azt gyanítja, valamilyen betegség okozza a kellemetlen leheletet. Ha fogai rossz állapotúak, ételmaradék telepedhet meg rajtuk, amely súlyos ínyproblémákhoz és szájfertõzésekhez, ezáltal rossz szájszaghoz vezethet. Ezért is érdemes fogaink állapotát rendszeresen fogorvossal ellenõriztetni, hogy elkerüljük, vagy kezeltessük a kezdõdõ vagy már kialakult fogszuvasodást.

 

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!