Egészségügyi állapotunk a fogunkra írva

Fogaink egészsége nem csupán szájhigiéniánkról árul el sokat. Egy alapos vizsgálat során a fogorvos a szájban megjelenő tünetek alapján számos betegséget, köztük a csontok, a szív valamint a vércukorszint rendellenességeit és komoly autoimmun betegségeket is diagnosztizálhat. Ezek korai felismerése kulcsfontosságú a teljes és gyors gyógyulás érdekében, ezért is fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

egyészséges fog
Egészségügyi állapotunk a fogunkra írva

2-es típusú diabétesz és alacsony csontsűrűség

A 2-es típusú cukorbetegség csökkenti immunrendszerünk hatékonyságát a kórokozók legyőzésében. Mivel ezek legtöbbször szájon át kerülnek a szervezetünkbe, az általuk okozott megbetegedések is itt jelentkeznek először. A leggyakoribb tünet a periodontitis, vagyis az ínyszövet fájdalmas gyulladása. A betegség az íny megduzzadásával, vérzésével és visszahúzódásával jár. A tüneteket komolyan kell venni, hosszú távon ugyanis a fogak és az állkapocs csontszövetének elvesztését is okozhatják. Ha más rizikófaktor is jelen van, érdemes teljes vérvizsgálatot végeztetni, hogy kizárhassuk a diabétesz esélyét. 

A visszahúzódó íny alacsony csontsűrűséget is jelezhet. Árulkodó jel még, ha az addig tökéletesen illeszkedő fogpótlások egyszer csak mozogni kezdenek. Az alacsony csontsűrűség csontritkuláshoz vezethet, a diagnózis azonban egy egyszerű fogászati röntgennel igazolható. Megfelelő kalcium és D-vitamin bevitellel visszaállíthatjuk a csontok egészségét, és megelőzhetjük a csontritkulást.

Savas reflux 

A szájban a savas reflux tünetei is szembetűnőek a gyakorlott szem számára. Ha a gyomorsav gyakran érintkezik a fogzománccal, elkezdi lemarni azt a fogról, szabaddá téve a dentint. Ez hőérzékenységet, fogszuvasodást és rossz leheletet okozhat. A páciens gyakran nem is észlel semmilyen tünetet, hiszen a sav-visszaáramlás sokszor éjszaka, alvás közben történik. A fogerózióból azonban következtethetünk a betegségre, és rögtön kezelhetjük is a problémát. 

Táplálkozással összefüggő tünetek

Az erodált fogak akár bulímiára is utalhatnak. A gyakori hánytatás során ugyanis a fogak a refluxhoz hasonlóan sokszor érintkeznek a gyomorsavval, ezért ilyenkor is lemart fogzománc jelzi a betegség fennállását. A fogak állapota egy másik étkezési zavart, anorexiát is jelezhet. Ennek egyértelmű jelei a tápanyaghiány miatt törékeny fogak, periodontitis és fekélyek. A fogorvos a szájban lévő tüneteket kezeli, a teljes gyógyuláshoz azonban szakértői segítségre is szükség lehet. 

A gluténérzékenységnek is egyértelmű jelei vannak a szájüregben. A fogak barnás, sárgás, fehér elszíneződése vagy a metsző- és őrlőfogakon megjelenő rovátkák utalhatnak rá.  A gyakori szájfekély, a sima felszínű, vörös nyelv és a szájszárazság is egyértelműen a gluténérzékenység figyelmeztető jelei.  

Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségek oka immunrendszerünk reakciója saját szöveteink vagy szerveink ellen. A betegség a szervezet bármely részét támadhatja, és az orvostudomány jelenleg csupán a tüneteket tudja enyhíteni. Az autoimmun betegségek tüneteinek egy része a szájban jelentkezik, így a fogorvos egy rutin vizsgálat során felismerheti azokat.

A Sjögren-szindróma a nyálmirigyeket támadja, ezért fő tünete a szájszárazság. Némely beteg nyála sűrűvé válik, másoknál teljes egészében megszűnik a nyáltermelés, ami nagyban megnehezíti a nyelést. A nedvesség hiánya hatással van az ízérzékelésre, a beszédre, és a páciens fogékonyabbá válhat gombás megbetegedésekre is. 

A Hashimoto-szindróma is a nyelést érinti, mégpedig a pajzsmirigy rendellenes megnagyobbodása révén. A dudor leszűkítheti a nyelőcsövet, így a beteg nehezen tud nyelni. A scleroderma a bőr kötőszöveteinek abnormális növekedése és a gyomor-bélrendszer ereinek megnagyobbodása révén okoz nyelőcső-szűkületet, ami szintén nyelési nehézséggel járhat. 

A Crohn-betegség az egész gyomor-bélrendszert, így a szájüreget is érinti. A leggyakoribb tünet az ajkak és az íny megnagyobbodása, valamint a szájfekély. Ezek az elváltozások általában a betegség első tünetei, a fogorvos tehát nagyon korán felismerheti a kórt, így azonnal javulhat a beteg életminősége. A gyakran visszatérő szájfekély egy másik autoimmun betegségre, lupusra is utalhat. 

A rendszeres fogorvosi ellenőrzésnek a szájhigiénia és az egészséges fogak megőrzése mellett tehát komoly egészségmegtartó szerepe is van. Látogasson el a Forest & Ray Dentalhoz soron következő fogorvosi vizsgálatára, és bízza magát fogorvosaink szakértő segítségére.

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom