Fogkorona felhelyezése, levétele és cseréje

A genetika, rossz szokások és a nem megfelelő szájhigiénia miatt fogsorunkon szuvasodás és ínybetegségek jelentkezhetnek. Sokszor a károsodás olyan mértékű, hogy töméssel, inlay vagy foghéj alkalmazásával már nem elfedhető. Ilyen esetekre jelent megoldást a fogkorona alkalmazása. Megfelelő előkészítéssel egy fogkorona hosszú ideig betöltheti funkcióját. Ám idővel a száj változik, ezért az egykor jól illeszkedő pótlások már nem passzolnak tökéletesen. Ez gondot okozhat az étkezésben és a beszédben, a pótlás és az íny között megjelenő hézag pedig komoly ínybetegségeket, rossz leheletet és fogérzékenységet okozhat. Így a tökéletes illeszkedés érdekében javasolt időről időre minden fix és kivehető pótlást, így a fogkoronát is cserélni.

Fogkorona felhelyezése, levétele és cseréje

Fogkorona felhelyezése, levétele és cseréje

A fogkorona felhelyezésének folyamata

Ha fogkorona felhelyezése mellett döntünk, a fogorvos először csiszolással előkészíti a fogat. Ezután lenyomatot készít, amely alapján a fogtechnikus elkészítheti a személyre szabott koronát. A korona színét is nagy körültekintéssel választják ki, hogy illeszkedjen a többi fog árnyalatához. Majd a végleges pótlás elkészültéig egy ideiglenes koronát kap a páciens. Végül a fogorvos felhelyezi, és egy speciális ragasztóval rögzíti a végleges koronát, amelynek színét és illeszkedését is alaposan ellenőrzi. A fogkorona anyaga legtöbbször kerámia, fémkerámia vagy cirkónium.

Élet az új fogkoronával

A fogkorona felhelyezése után általában könnyen megszokható, és semmilyen problémát nem okoz. Néhány esetben azonban figyelmet kell fordítani a jelentkező tünetekre. Az előkészítés során ugyanis a fogorvos eltávolítja a fogzománc egy részét, ezáltal szabaddá válnak a fog belsejébe vezető dentin csatornák. Így fogérzékenység léphet fel, amely speciális fogkrém használatával általában gyorsan megszűnik. A fogkorona felhelyezése utáni fájdalmat okozhatja enyhe foggyulladás, amely gyulladáscsökkentő gyógyszer szedésével, de gyakran magától is megszűnik. Ha a gyulladás miatt a fog elhal, gyökérkezelés szükséges, amely a korona eltávolítása nélkül, azt átfúrva is elvégezhető.

Fogkorona levétele és cseréje – Mikor van rá szükség?

Idővel a száj anatómiája megváltozik, így a sok évvel azelőtti állapotra készített pótlások már nem illeszkednek tökéletesen; mozognak, és feltörhetik az ínyt. Ezen kívül a nem jól illeszkedő pótlások a koronához előkészített fognyakat is szabaddá tehetik, ami így érzékennyé válik. Ezért érdemes rendszeres időközönként ellenőriztetni fogkoronánkat, és újat készíttetni, ha szükséges.
Alapos előkészítés után felhelyezve egy fogkorona hosszú időn át betöltheti funkcióját. Ha Ön is szeretné megfontolni ezt az opciót, forduljon a Forest & Ray Dental fogorvosaihoz, akik teljes körű tanácsadással és kezeléssel várják pácienseinket.

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom