Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog?

A bölcsességfog őseinknek segített kemény élelmiszerek, például gabonafélék elrágásában. Étkezésünk megváltozásával azonban már nincs szükség ezekre az erős őrlőfogakra. Ezáltal az emberi állkapocs mérete is lecsökkent, így pedig már nem, vagy alig marad hely a bölcsességfogak számára. Ennek eredménye sokszor fájdalmas, impaktált vagy csak részlegesen előtörő bölcsességfog, ami számos probléma okozója lehet. 

bölcsességfog
Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog?

A bölcsességfog által okozott problémák

Az impaktált bölcsességfog gyakran okoz állkapocs-cisztát. Ezek gyakran utat találnak a szájüreg felé, ahol szövődményként gyulladást vagy akár az állkapocs csontvesztését is okozhatják. Az impaktált bölcsességfog irritálhatja az állkapocsban futó idegeket is. Ez nagy fájdalommal jár a beteg számára, aminek eredete csak hosszas vizsgálatok során kideríthető. 
A részlegesen előtörő bölcsességfog egy része az állkapocsban marad, míg másik fele sikeresen áttöri a fogínyt. Ez is az állkapocscsont méretének csökkenésével magyarázható: a fog megpróbál előbújni, de hely hiányában félúton megakad. Az eredmény leggyakrabban pericoronitis, vagyis a bölcsességfogat fedő szövet gyulladása. Ennek oka az, hogy a részlegesen előtörő fog tisztítása nehézkes, ezért ételmaradék szorul az íny alá. Ez pedig a baktériumok melegágya, ami akár a környező fogakban is gyulladást és fogszuvasodást idéz elő. A fájdalmas, potenciális gócpont a szuvasodás és az erjedő ételdarabkák miatt büdös lehelet eredményez. 
Ha a bölcsességfog teljesen előtör az íny alól, a fogíven lévő helyhiány miatt gyakran a középvonal felé nyomja a többi fogat. Így tisztításuk bonyolulttá válik, valamint esztétikai és fogszabályozási problémák is felmerülhetnek. Ez fogszuvasodást, gyulladást, vagy akár a fogak elvesztését is eredményezheti. 

Bölcsességfog-műtét – Megelőzéssel az egészséges fogsorért

A részlegesen előtört és impaktált bölcsességfog nagy valószínűséggel problémát okoz a későbbiekben, így a komolyabb komplikációk elkerülése érdekében eltávolításuk javasolt. A már előtört bölcsességfog kivésése fogszabályozás előtt indokolt, a megfelelő eredmény elérése és megtartása érdekében. 
A bölcsességfogak tehát egész sor problémát okozhatnak, amit kihúzásukkal megelőzhetünk. Foglaljon időpontot a Forest & Ray Dental Budapest belvárosában található rendelőjébe, ahol fogorvosi kezelések egész sorával, így bölcsességfog-műtéttel is szolgálunk pácienseink számára. 

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom