+36 70 312 9771

Egészségügyi állapotunk a fogunkra írva

Man receiving dental examination

Fogaink egészsége nem csupán szájhigiéniánkról árul el sokat. Egy alapos vizsgálat során a fogorvos a szájban megjelenõ tünetek alapján számos betegséget, köztük a csontok, a szív valamint a vércukorszint rendellenességeit és komoly autoimmun betegségeket is diagnosztizálhat. Ezek korai felismerése kulcsfontosságú a teljes és gyors gyógyulás érdekében, ezért is fontos a rendszeres fogorvosi ellenõrzés.

egyészséges fog
Egészségügyi állapotunk a fogunkra írva

2-es típusú diabétesz és alacsony csontsûrûség

A 2-es típusú cukorbetegség csökkenti immunrendszerünk hatékonyságát a kórokozók legyõzésében. Mivel ezek legtöbbször szájon át kerülnek a szervezetünkbe, az általuk okozott megbetegedések is itt jelentkeznek elõször. A leggyakoribb tünet a periodontitis, vagyis az ínyszövet fájdalmas gyulladása. A betegség az íny megduzzadásával, vérzésével és visszahúzódásával jár. A tüneteket komolyan kell venni, hosszú távon ugyanis a fogak és az állkapocs csontszövetének elvesztését is okozhatják. Ha más rizikófaktor is jelen van, érdemes teljes vérvizsgálatot végeztetni, hogy kizárhassuk a diabétesz esélyét.

A visszahúzódó íny alacsony csontsûrûséget is jelezhet. Árulkodó jel még, ha az addig tökéletesen illeszkedõ fogpótlások egyszer csak mozogni kezdenek. Az alacsony csontsûrûség csontritkuláshoz vezethet, a diagnózis azonban egy egyszerû fogászati röntgennel igazolható. Megfelelõ kalcium és D-vitamin bevitellel visszaállíthatjuk a csontok egészségét, és megelõzhetjük a csontritkulást.

Savas reflux

A szájban a savas reflux tünetei is szembetûnõek a gyakorlott szem számára. Ha a gyomorsav gyakran érintkezik a fogzománccal, elkezdi lemarni azt a fogról, szabaddá téve a dentint. Ez hõérzékenységet, fogszuvasodást és rossz leheletet okozhat. A páciens gyakran nem is észlel semmilyen tünetet, hiszen a sav-visszaáramlás sokszor éjszaka, alvás közben történik. A fogerózióból azonban következtethetünk a betegségre, és rögtön kezelhetjük is a problémát.

Táplálkozással összefüggõ tünetek

Az erodált fogak akár bulímiára is utalhatnak. A gyakori hánytatás során ugyanis a fogak a refluxhoz hasonlóan sokszor érintkeznek a gyomorsavval, ezért ilyenkor is lemart fogzománc jelzi a betegség fennállását. A fogak állapota egy másik étkezési zavart, anorexiát is jelezhet. Ennek egyértelmû jelei a tápanyaghiány miatt törékeny fogak, periodontitis és fekélyek. A fogorvos a szájban lévõ tüneteket kezeli, a teljes gyógyuláshoz azonban szakértõi segítségre is szükség lehet.

A gluténérzékenységnek is egyértelmû jelei vannak a szájüregben. A fogak barnás, sárgás, fehér elszínezõdése vagy a metszõ- és õrlõfogakon megjelenõ rovátkák utalhatnak rá.  A gyakori szájfekély, a sima felszínû, vörös nyelv és a szájszárazság is egyértelmûen a gluténérzékenység figyelmeztetõ jelei.

Autoimmun betegségek

Az autoimmun betegségek oka immunrendszerünk reakciója saját szöveteink vagy szerveink ellen. A betegség a szervezet bármely részét támadhatja, és az orvostudomány jelenleg csupán a tüneteket tudja enyhíteni. Az autoimmun betegségek tüneteinek egy része a szájban jelentkezik, így a fogorvos egy rutin vizsgálat során felismerheti azokat.

A Sjögren-szindróma a nyálmirigyeket támadja, ezért fõ tünete a szájszárazság. Némely beteg nyála sûrûvé válik, másoknál teljes egészében megszûnik a nyáltermelés, ami nagyban megnehezíti a nyelést. A nedvesség hiánya hatással van az ízérzékelésre, a beszédre, és a páciens fogékonyabbá válhat gombás megbetegedésekre is.

A Hashimoto-szindróma is a nyelést érinti, mégpedig a pajzsmirigy rendellenes megnagyobbodása révén. A dudor leszûkítheti a nyelõcsövet, így a beteg nehezen tud nyelni. A scleroderma a bõr kötõszöveteinek abnormális növekedése és a gyomor-bélrendszer ereinek megnagyobbodása révén okoz nyelõcsõ-szûkületet, ami szintén nyelési nehézséggel járhat.

A Crohn-betegség az egész gyomor-bélrendszert, így a szájüreget is érinti. A leggyakoribb tünet az ajkak és az íny megnagyobbodása, valamint a szájfekély. Ezek az elváltozások általában a betegség elsõ tünetei, a fogorvos tehát nagyon korán felismerheti a kórt, így azonnal javulhat a beteg életminõsége. A gyakran visszatérõ szájfekély egy másik autoimmun betegségre, lupusra is utalhat.

A rendszeres fogorvosi ellenõrzésnek a szájhigiénia és az egészséges fogak megõrzése mellett tehát komoly egészségmegtartó szerepe is van. Látogasson el a Forest & Ray Dentalhoz soron következõ fogorvosi vizsgálatára, és bízza magát fogorvosaink szakértõ segítségére.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!