+36 70 312 9771

Gyökérkezelt fog elszínezõdése

fogfehérités Fr Dental Fogászat Budapest

A gyökérkezelés nagyon hasznos eljárás, ugyanis lehetõségével megtartható a kóros fog, azonban vannak hátrányai, mellékhatásai. A leggyakoribb probléma a fog elszínezõdése, ami fõleg akkor okozhat nagy gondot, ha az a bizonyos fog az esztétikai tartományban helyezkedik el. Mi az oka a gyökérkezelt fog elszínezõdésének? Hogyan lehet fehéríteni a gyökérkezelt fogat? Azonnal megválaszoljuk.

elszínezõdött fog fehérítése
Fogfehérítés

Miért színezõdik el a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelt fogak elszínezõdése gyakori probléma, ami több dolog miatt is elõfordul.

A gyökérkezeléshez használt gyógyszerek, anyagok mellékhatása

A gyökértömés, amellyel a gyökérkezelés után lezárják a fogat, festékanyagokat tartalmaz. Ezek a festékanyagok kioldódnak a tömésbõl, emiatt jelentkezik az elszínezõdés. Ettõl általában vörösessé, narancsszínûvé válnak a fogak. Mivel a tömés közvetlenül érintkezik a dentinnel, az egész fog elszínezõdik.

Ha amalgámtömést kaptunk, akkor a teljes fog kékes-szürkés színûvé változik. Az amalgám emiatt nem is ajánlott olyan fogakon, amelyek az esztétikai tartományba esnek. Ráadásul az amalgámtömés okozta elszínezõdést nagyon nehéz kifehéríteni is.

Azok a gyógyszerek és tömõanyagok, amelyek ezüst-nitrátot vagy cink-oxidot tartalmaznak, sokkal nagyobb eséllyel idézik elõ a fog színének elváltozását.

A fogbél elhalása

A gyökérkezelt fog elszínezõdésének egyik leggyakoribb oka az elhaló szövetállomány. A szövetek lebomlásával olyan bomlástermék keletkezik, ami a beszivárgó vérrel való találkozáskor sárgás-barnára változtatja a fog színét.

Ha a gyökértömés nem tölti ki teljesen a foggyökércsatornát, akkor az üres helyekben szintén bomlástermékek keletkeznek. Ezek a bomlástermékek a fogkoronát is elszínezik. Általában szürkés árnyalatú lesz a fog.

A gyökérkezelt fog fehérítése

A gyökérkezelt fog fehérítése a fogfehérítés speciális csoportjába tartozik, ugyanis ilyenkor nem az egész fogazatot kell kezelni, hanem csak egy elszínezõdött fogat. Ilyen esetekben általában belsõ fogfehérítést kell végezni, amelynek látványosságát az befolyásolja, hogy a gyökérkezelésre milyen régen került sor.

Ha olyan fogról van szó, amelyet már nagyon régen gyökérkezelték, az elszínezõdés pedig nagyon erõs, akkor a legjobb megoldás a csapos megerõsítésû fémkerámia vagy cirkónium korona.

A belsõ, azaz a sétáló fogfehérítés menete

A kezelés egy személyes konzultációval kezdõdik, amikor is a fogorvos megállapítja az elszínezõdés okát, egy röntgenfelvétel alapján pedig eldönti, hogy a gyökértömés megfelelõ-e, mert ha nem, akkor azt még fehérítés elõtt ki kell cserélni.

A kezelt fogat, amelyet a fogorvos fúróval megnyit a pulpakamráig, gondosan el kell különíteni a többitõl. A megnyitás után fehérítõ gélt kell tenni a pulpakamrába. Miután ez megtörtént, a fogorvos ideiglenes tömést helyez a fogba. Az elsõ kezelés után 3-5 nappal kell visszamenni a fogászatra, ahol – amennyiben nem kaptunk kielégítõ eredményt – kicserélik a fogfehérítõ gélt.

Az utolsó kezelés után alaposan ki kell tisztítani a pulpakamrát, de még mindig csak ideiglenes tömést lehet a fogba helyezni, az állandót csak két hét elteltével kapjuk meg, amikor már állandósul a fog színe, és az esetlegesen benne maradt anyag lebomlik.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!