+36 70 312 9771

Mitõl fájhat a fogunk?

A fogfájás a legkínzóbb fájdalmak egyike. Leggyakrabban fogszuvasodás vagy gyulladás okozza, amely egyszerûen és gyorsan kezelhetõ. A fájdalom típusától és helyétõl függõen viszont súlyosabb kiváltó okok is elõfordulhatnak. A legfontosabb azonban, hogy a fájdalom megjelenésekor a lehetõ leghamarabb felkeressük fogorvosunkat.

Fogfájás
Fogfájás

A leggyakoribb fogfájás-típusok és kezelésük

Alapvetõen 3 fogfájástípust különböztetünk meg, amelyek közül az éles, hasító fájdalom a leggyakoribb. Ez nagyrészt forró vagy hideg ételek és italok fogyasztásakor jelentkezik. Ilyenkor nincs szükség azonnali beavatkozásra, de speciális, érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémmel ellenállóbbá tehetjük fogainkat a hõváltozással szemben. Éles fogfájdalmat okozhat még fognyaki szuvasodás, fogcsikorgatás, magas tömés, rosszul felhelyezett korona vagy letört fog is. Ezekben az esetekben a megfelelõ fogorvosi beavatkozás azonnal enyhítheti a fájdalmat.

A tompa fogfájás kevésbé tûnhet veszélyesnek, mint az éles fájdalom, pedig ennek pont ellenkezõje igaz. Ilyenkor nagyon fontos a gyors fogorvosi segítség, hiszen a tompa fájdalom arra utal, hogy a fog belsejében található idegek károsodtak. Ennek oka lehet fogszuvasodás vagy a fog másfajta sérülése. A fájdalom okára általában panoráma röntgennel derítenek fényt, a gyógyír pedig leggyakrabban egy egyszerû gyökérkezelés, amely azonnal megszünteti az érzékenységet. Ritkán az éles fájdalomhoz hasonlóan hideg vagy forró ételek és italok és fogcsikorgatás is okozhat tompa fájdalmat, de elõfordul, hogy egy rosszul elhelyezkedõ bölcsességfog a bûnös. Ilyenkor a bölcsességfog eltávolításával orvosolják a problémát.

fogfájás
fogfájás

A lüktetõ, intenzív fájdalom minden bizonnyal valamilyen fertõzés, gyulladás, vagy a szájban található tályog eredménye. Erre utalhat az arc megduzzadása és érzékennyé válása is, amely sürgõs beavatkozást és fájdalomcsillapítást kíván. A beteg ilyenkor leggyakrabban gyulladáscsökkentõ gyógyszert, antibiotikumot és fájdalomcsillapítót kap. Elõfordulhat, hogy a szájban lévõ tályogot fel kell tárni, kitisztítani és sóoldattal átöblíteni. Ez a fájdalom megszüntetésén kívül az állapotromlás megelõzését is segíti. Rövid gyógyulási idõszak után a fájdalom általában megszûnik, de a tályog visszatérésének veszélye miatt szükség lehet az érintett fog gyökérkezelésére.

A fogfájás megjelenésekor fontos, hogy a lehetõ leghamarabb felkeressük fogorvosunkat. A fájdalom ugyanis akár a szem, a fül vagy az arcüreg betegségeire is utalhat. Kezelés nélkül a legrosszabb esetben elõfordulhat, hogy az érintett fogat el kell távolítani, a gyulladás és a fertõzés pedig akár más testrészekre is átterjedhet.

A fogfájás hatékony megelõzése

A fogfájást legtöbbször fogszuvasodás okozza, ez pedig megfelelõ szájhigiéniával egyszerûen megelõzhetõ. Mossunk fogat naponta kétszer fluorid tartalmú fogkrémmel, használjunk fogselymet, és öblögessünk antibakteriális szájvízzel. Ezen kívül fontos, hogy fogorvosunk félévente alaposan átvizsgálja és megtisztítsa fogainkat. Továbbá alacsony cukor- és savtartalmú ételek és italok fogyasztásával is sokat tehetünk fogaink egészségéért.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!