+36 70 312 9771

Mozog a fogkoronám – mit tegyek?

Fogorvos budapesten

A fogkorona ideális megoldás letört, ferde vagy szuvasodás miatt csonka fog elfedésére. Ha a fogat alaposan elõkészítik, a korona hosszú ideig tartós és esztétikus megoldást nyújthat. Elõfordul ugyanakkor, hogy a fogkorona idõvel mozogni kezd. Ilyenkor a lehetõ leghamarabb fogorvoshoz kell fordulni, hiszen a meglazult korona szuvasodást, ínygyulladást vagy akár fogvesztést is okozhat.

fogkorona
Mozog a fogkoronám – mit tegyek?

A korona meglazulásának okai és ezek kezelése

A fogkorona leggyakrabban a száj természetes átalakulása nyomán kezd el mozogni. Egy azelõtt jól illeszkedõ pótlás ugyanis a fogsor természetes anatómiai változásai miatt késõbb már nem passzol tökéletesen. A diagnózist a fogorvos panoráma röntgennel tudja megerõsíteni. Ha a feltételezés beigazolódik, egy új, a megváltozott állapothoz illeszkedõ fogkorona készítése a megoldás.
Néhány esetben elõfordul, hogy a korona szegélyénél jelentkezõ szuvasodás okozza a pótlás meglazulását. Ha az itt lévõ erõs csontszövet meggyengül, nem képes alátámasztani a koronát, így az billegni kezd, és akár le is eshet. Az elõzõ esethez hasonlóan, a szuvasodás szakszerû kezelése után itt is új fogkorona felhelyezésére van szükség. Ha a károsodás olyan mértékû, hogy a megmaradt fog nem bírná el a korona súlyát, implantátum behelyezése is indokolt lehet.
Ritkán, de megesik, hogy egy újonnan felhelyezett korona kezd el mozogni. Ennek oka leggyakrabban a nem megfelelõ elõkészítés, de elõfordul az is, hogy információ hiányában a páciens véglegesnek hiszi az ideiglenes fogkorona ragasztást, így a végsõ, erõs rögzítés elmarad. Van, hogy a fog formája miatt a korona és a fogfelszín csak kis területen érintkezik, így a fogkorona ragasztó nem tudja hatékonyan stabilizálni a pótlást. Ekkor a fog alakját a megfelelõ illeszkedés érdekében csiszolással megváltoztatják, vagy ha ez nem lehetséges, újfajta pótlási módszert alkalmaznak.

Mit ne tegyünk – Mozgó korona rögzítése házilag

A mozgó fogkorona ragasztóval való rögzítése egyáltalán nem javasolt. A pillanatragasztók egyik alkotóeleme, a cianoakrilát ugyanis lenyelve irritálhatja a gyomor-bélrendszert, és visszafordíthatatlan károsodást okozhat a koronán és a fogon egyaránt. Ekkor nincs más megoldás, mint eltávolítani mindkettõt, és más módszerrel pótolni a hiányzó fogat. A legbölcsebb tehát felkeresni fogorvosunkat, aki alapos vizsgálat után szakértõ módon visszaragasztja a mozgó koronát.
A száj anatómiájának változásával érdemes tehát a fogkoronát is cserélni, hogy megelõzzük a késõbb jelentkezõ problémákat, és a pótlás esztétikailag és funkcionálisan is betölthesse szerepét. Ha fogkorona felhelyezésén gondolkodik, keresse fel a Forest & Ray Dental Budapest belvárosában található rendelõjét, ahol képzett fogorvosaink a legújabb technológiával és kezelési módszerekkel várják pácienseinket.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!