+36 70 312 9771

Tinédzserek szájápolása – Tegyünk idõben az egészséges fogakért!

bölcsességfog növekedés

Az International Journal of Dental Hygiene által nemrégiben publikált tanulmány szerint az „éjjeli bagoly” tinédzserek fogai sokkal rosszabb állapotban vannak, mint azoké a kortársaiké, akik még szüleik elõtt térnek nyugovóra. Az okok szerteágazók, de a probléma általában kellõ odafigyeléssel és hatékony fogápolási rutin kialakításával megelõzhetõ.

teenage
Tinédzserek szájápolása – Tegyünk idõben az egészséges fogakért!

Késõi alvás – Rosszabb fogak

A fogszuvasodás magasabb elõfordulási arányának magyarázata lehet, hogy a késõn ágyba kerülõ kamaszok általában túl fáradtak a fogmosáshoz, így az gyakran elmarad. Ennek eredményeképp a szájban lévõ baktériumok és savak egész éjjel „dolgozhatnak”, fogszuvasodást és ínyproblémákat okozva. Ez hatással van a gyerekek társas kapcsolataira és persze egészségére is, így az esti fogmosás kimaradása különösen nagy károkat okozhat.

A késõ éjszakáig fent maradó kamaszok általában nem kelnek korán, így sokszor kihagyják a reggelit, aztán pedig egészségtelen, cukros rágcsálnivalókkal ûzik el az éhséget. Ez nem csak a testsúlyukra, de fogaik egészségére is hatással van. Egy tápláló, fehérjedús reggeli ugyanis elenyészõ, fogakra káros összetevõt tartalmaz. Annál több van ezekbõl a bõven cukrozott ropogtatnivalókban, amelyek gyakori fogyasztása a fogak gyors romlását okozhatja.

Az esti szájápolás fontossága tini korban

Mint általában, ebben az esetben is a megelõzés és az odafigyelés a legfontosabb. Minimális erõfeszítéssel is rengeteget tehetünk gyermekeink fogainak épségéért. A késõi lefekvésrõl minden bizonnyal nem fognak leszokni, így beszéljünk velük az esti fogápolás fontosságáról. Mindig alaposan mossanak fogat, majd használjanak antibakteriális szájvizet és lehetõség szerint fogselymet is, hogy tökéletesen tiszta fogakkal térjenek nyugovóra.

Reggelente mindig fogyasszanak egészséges, fehérjedús, szénhidrátszegény reggelit, ami hosszú idõre elég energiát ad. Így elkerülhetjük, hogy egészségtelen nassolnivalókkal helyettesítsék a nap legfontosabb étkezését. A tinédzserek szájápolásának különösen nagy jelentõsége van, hiszen ebben a korban sajátítják el leghatékonyabban a megfelelõ fogápolási rutint. Ennek köszönhetõen pedig akár egészen idõs korukig egészséges fogakkal büszkélkedhetnek majd.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!