Fogászati allergia – Gyógyszerek és vizsgálatok

A fogorvosi kezelés, akárcsak más orvosi beavatkozás, kockázattal és ritkán mellékhatásokkal járhat. De melyek azok a tünetek, amelyekre a kezelés során komolyan figyelni kell, és hogyan előzhetjük őket meg? Alábbi cikkünkből mindez kiderül.

A legfrissebb statisztikák szerint a Föld lakosságának mintegy 30-40 százaléka szenved valamilyen allergiában. Az allergia a test eltúlzott reakciója bizonyos allergénekre, amelyek az egészséges szervezetben nem váltanának ki allergiás tüneteket.

Fogászati allergia
Fogászati allergia

Más allergiákhoz hasonlóan a fogászati kezelések során fellépő túlérzékenységi reakciók száma is sokasodik. Ezeket a tünetek megjelenésének ideje szerint két nagyobb csoportra oszthatjuk. A fogorvosi kezelés után közvetlenül jelentkező allergiás reakciókat általában valamilyen gyógyszer vagy vizsgálat váltja ki, míg a később megjelenő tünetekért főleg a fogpótlásokban vagy tömésekben jelen lévő fémek felelősek.

Azonnali allergiás reakciót kiváltó fogászati anyagok

Azonnali túlérzékenységi reakciót általában a fogorvosi kezelés alatt alkalmazott gyógyszerek váltanak ki. Ezek lehetnek helyi érzéstelenítők, fertőtlenítők vagy a kezelés során alkalmazott gyógyszerek. A főleg lenyomatvételi anyagokban és polírozó pasztákban előforduló kolofóniumot  gyakran kötik össze allergiás tünetek megjelenésével. Fertőtlenítő tulajdonságai miatt a gyógyászatban alkalmazott formaldehid és az érzéstelenítéshez használt lidocain is kiválthat allergiát. Feljegyzések szerint az eugenol, amely fogorvosi kezelőszerekben és cink-oxid tartalmú cementekben megtalálható, ritkán túlérzékenységi reakciókat okoz. Végül, de nem utolsósorban a fehér, fényre kötő tömőanyagok is előidézhetnek nem kívánt tüneteket, sokszor akár a kezelést követő pár órán belül.

Fogászati allergia
Fogászati allergia

Tünetek, amelyekre figyelni kell

Az azonnali allergiás reakció első tünete általában ödéma megjelenése a kezelés helyén vagy körülötte. Ha a vizenyő terjedni kezd, test szerte kiütések jelennek meg, a páciens nehezen lélegzik, a szája és a szeme pedig bedagad, akut életveszély állhat fenn. Elsősegély alkalmazása után azonnal a legközelebbi kórházba kell szállítani a beteget.  

Hogyan védhető ki az allergiás reakció?

A megelőzésnek nagyon fontos szerepe van az azonnali allergiás reakciók kivédésében. Fogorvosi kezelés előtt, különösen, ha a páciens tud valamilyen meglévő allergiájáról, érdemes rátevéses, epicutan tesztet végeztetni. Így kiderülhet, allergiás-e a beteg a kezelés során alkalmazott szerek bármely összetevőjére, amelyet helyettesítve megelőzhető az allergiás tünetek megjelenése.

 

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom