Foghíd tisztítása

A foghidakról

Elvesztett fogainkat több ok miatt is ajánlott mihamarabb pótolnunk. A foghiány ugyanis nem csak esztétikailag vagy rágási nehézségek miatt lehet zavaró, de a többi fogunk elrendezésére és terhelésére is káros hatással lehet.
A foghíd klasszikus, pénztárcabarát választás a foghiány megoldására. A hidas fogpótlás több koronából áll, amit a fogorvos meglévő fogainkra vagy implantátumra rögzít. Megfelelő körülmények között a foghíd akár 15, 20 évig nem szorul cserére. De mégis mit tehetünk a foghíd tartósságáért?

tiszta foghíd
Link

A foghíd tisztítása

Fogpótlás ide vagy oda, a rendszeres és alapos szájápolás elengedhetetlen az egészséges fogazat megőrzéséhez.  A napi két fogmosás, a fogközök tisztán tartása és az életmódunkra való odafigyelés nagy valószínűséggel segít elkerülni a fogászati problémákat.

A foghíd tisztán tartása azonban ezen felül jóval nagyobb törődést igényel.  Figyeljünk tudatosan a helyes fogmosásra! Törekedjünk a legalább két percen át tartó fogmosásra! Fogaink és ínyünk higiéniája érdekében használjunk nem túl erős, körkörös mozdulatokat fogmosás közben. Javasoljuk az elektromos fogkefe használatát, hiszen ez a hagyományos fogkeféknél jóval hatékonyabban tisztítja a fogközöket is. Emellett használjunk fogselymet, interdentális fogkefét, öblítő folyadékot vagy szájzuhanyt, hiszen ezek segítenek a fogkefe által nem elérhető területek tisztán tartásában.

foghíd tisztítása
Link

 A foghíd veszélyei 

A foghíd alatti rész fokozottan ki van téve a veszélyeknek: a fogpótlás, a meglévő fogak és az íny tökéletlen illeszkedése miatt ugyanis szinte lehetetlen a fogazat tisztán tartása. A közéjük szoruló ételmaradék és lepedék rendszeres és alapos fogmosással, fogközi tisztítás ellenére is makacs ellenféllé válhat. A résekbe kerülő baktériumok pedig fogszuvasodáshoz és ínygyulladáshoz vezethetnek. Ráadásul a kialakulóban lévő baj a foghídtól szabad szemmel sokszor nehezen látható.

Emellett sajnos a korona alatti terület sincs mindig teljes biztonságban; előfordul, hogy alatta szuvasodás lép fel.
Mire a páciens fájdalom vagy fizikai tünetek miatt felfigyel a problémára, már nagyobb károk keletkeztek a fogazatban. Ezek kezelése nem csak költségesebb, de jóval bonyolultabb is – esetenként csak a foghíd és korona eltávolításával kezelhető.

foghíd
Link


Azt tanácsoljuk, hogy foghíd viselése esetén fordítsunk fokozott figyelmet a megfelelő szájápolásra! Semmiképp ne mulasszuk el fogorvosunkat legalább félévente egyszer egy rutinvizsgálat erejéig felkeresni.

Kedvező fogászati árak - Nézze meg havi kezelési akcióinkat is!

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom