Fogtömés utáni fájdalom

A fogtömés a konzerváló fogászat egy alap művelete, célja, hogy megmentse a fogunk egészséges részét és pótolja az elhalt területet. Sajnos a kezelés után gyakran fájdalom, kellemetlen érzés lép fel. Ez az esetek többségében pár óra alatt elmúlik, de nagyon fontos figyelni testünk reakcióit, hogy időben észrevegyük, ha nagyobb probléma van.

fogfájás

Fájdalom fogtömés után 

A fogtömés trauma a fognak, így sok esetben fájdalmat érezhetünk a kezelés után, amikor elmúlik az érzéstelenítő hatása. Ilyenkor fontos, hogy időt adjunk a fogunknak, hogy megnyugodjon és hozzászokjon az új állapothoz. 
Esetenként a fogunk érzékeny lehet a hideg, meleg italokra vagy a rágásra, de ezt lehet csökkenteni érzékeny fogra való fogkrém és szájvíz használatával.

Ha a fájdalom nem múlik el több nap után sem, akkor érdemes visszamenni a fogorvoshoz kontrollra, ugyanis lehet, hogy nem volt elég a fogtömés, és a fog belül elkezd megint szuvasodni.

Elhúzódó fájdalom 

Ha a fájdalom nem múlik el több nap után sem, akkor valószínű tovább szuvasodik a fogunk. Ekkor a fogtömés mellett újra elkezd romlani a fog, általában gyökérkezelésre van szükség. Ilyenkor a fogorvos röntgenfelvételt készít, amivel pontosan megállapítható a sérülés mértéke, illetve, hogy begyulladt-e a csontunk. Az esetleges gyökérkezelés után pedig még mindig érezhetünk fájdalmat, de ez átmeneti dolog és enyhíthető gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel.

Allergia 

A fogtömések anyaga idegen szervezetünknek, így testünk gyakran reagálhat rosszul a behelyezésére. Ha a fájdalom éles és nem mechanikai behatásra érkezik (evés, ivás), esetleg elváltozást érzékelünk a tömött fog körül, forduljunk fogorvoshoz, ugyanis lehet, hogy allergiásak vagyunk a tömés anyagára. Ez a jelenség elsősorban amalgám tömésnél jelentkezik, amely higanytartalma miatt rendkívül allergén. Ezt a fajta tömőanyagot érdemes cseréltetni esztétikus fogtömésre összetétele és esztétikája miatt is.

Magas fogtömés 

Ha a kezelés után pár nappal sem szokta meg a szánk a tömést, rágás közben furcsán záródik a fogsorunk vagy kellemetlenül kiáll a tömés felszíne, akkor érdemes visszatérnünk a fogorvoshoz igazításra. Sokszor előfordul, hogy a fogorvos nem tudja megfelelően beállítani a tömés felszínét, ugyanis a páciens nem úgy zárja a fogsorát az érzéstelenítő miatt, mint általában. Ekkor vissza kell menni, és a fogorvos pár perc alatt lecsiszolja a tömés felszínét a megfelelő állapotba.

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom