Fogváltás gyerekeknél – mire figyeljünk szülőként?

A fogváltás kezdete általában nagy örömmel tölti el a gyerekeket. Ám a fogtündéren kívül jó, ha a fogorvos is figyelemmel kíséri a folyamatot, hogy az új fogak kibújása probléma nélkül végbemenjen. Ha időközben bármi rendellenesség tapasztalható, a korai felismerés és kezelés sok jövőbeni komplikációt megelőzhet. De mik ezek a rendellenességek, és milyen módon lehetséges a gyógyításuk? Cikkünkből mindez kiderül.

Fogváltás
Fogváltás – Gyakori problémák és kezelésük

A tejfogaknak kisgyermekkorban nagyon fontos szerepük van. Fő céljuk, hogy megkönnyítsék a szilárd táplálék fogyasztását, segítsék a beszédet, és megtartsák az arc normál formáját. Ezen kívül őrzik a helyet a maradó fogak számára az állkapocsban. 6 éves kor körül azonban elkezdenek mozogni, majd kiesnek, hogy a maradó fogak vegyék át a helyüket. A fogváltás általában komplikációmentesen zajlik. Ennek ellenére elővigyázatosságból fontos, hogy egy fogorvos végigkísérje a folyamatot, és megelőzze a szabálytalan fogsor vagy fogszuvasodás kialakulását, amelyet az új fogak abnormális helyzete okozhat.

Ide kattintva olvashatja el gyerek fogászati árlistánkat

Fogváltás – Gyakori problémák és kezelésük

A fogváltással kapcsolatban leggyakrabban előforduló probléma a fogak torlódása. Ahogy már említettük, a tejfogak egyik legfontosabb szerepe hely fenntartása a maradó fogak számára. Ha trauma vagy szuvasodás miatt a tejfogak idő előtt kihullanak, nincs semmi, ami őrizné a helyet az állkapocsban, ez pedig a kinövő fogak torlódásához vezethet. Ha 4 éves kor előtt akár egy tejfog is kiesik, érdemes felkeresni a fogorvost, aki úgynevezett helyfenntartó készülékkel előzi meg ezt a problémát.
A tejfogak késői elvesztése is gondot jelenthet. Az előtörő maradó fogaknak ezek akadályt képeznek, így azok csak ferdén tudnak előbújni. Ritkán, de előfordul, hogy a maradó fogak még a tejfogak kiesése előtt kinőnek, így gyakorlatilag két fogsor található a szájban. Szerencsére ezek a problémák, ha időben felismerik őket, fogszabályzó kezeléssel maradéktalanul helyrehozhatók.

fogváltás - gyerek fogászat
Gyerek fogászat

Ha a gyermeknél a fogváltás tünetei 8 éves koráig sem jelentkeznek, panoráma röntgen vizsgálattal kell kideríteni, hogy a maradó fogak csak megbúvnak, vagy egyáltalán nem fejlődtek ki. Ez utóbbi esetet hypodontiának hívják, és a felnőtt lakosság mintegy 20 százalékát érinti. A fog állapota és helyzete alapján a fogorvos fogpótlást készíthet, konzerválhatja a tejfogat, vagy fogszabályzóval zárhatja a kialakult rést.
A fenti esetek egyáltalán nem gyakoriak. Ennek ellenére fontos, hogy odafigyeljünk a fogváltásra a gyerekeknél, és egy fogorvos is figyelemmel kövesse a folyamatot. Így szavatolhatunk számukra egészséges maradó fogsort, amely élethosszig betölti funkcióját.

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom