+36 70 312 9771

Fontosabb a külsõnk, mint fogaink állapota? [interjú]

kismama fr dental

A mai fiatalok rengeteg idõt töltenek el azzal, hogy az aktuális divatnak, de legalábbis saját stílusuknak megfelelõ legyen megjelenésük. Ezt bizonyítja az a rengeteg új ruha, sminktermék, és egyéb kiegészítõ is, mely hétrõl hétre elárasztja az üzletek kirakatait. Nagy gondot fordítanak hajuk színére, frizurájuk tökéletességére, sõt, még körmeiket is különbözõ lakkokkal és strasszokkal díszítik fel. De mi a helyzet fogaik épségével?

Bár a mosoly rendkívül fontos építõ eleme a megjelenésnek, a mai fiatalokról mégis elmondható, hogy fogaik egészségi állapotával törõdnek a legkevesebbet, ha külsejükrõl van szó. Még ha az elöl ülõ, jól látható fogaik szépnek és ápoltnak tûnnek is, gyakran a hátsó, rágófogakkal komoly probléma alakul ki, a helytelen szájápolás következtében.

Dr. Polgár Katalin

Dr. Polgár Katalin, a Forest and Ray Dental egyik fogorvosa tavasszal kezdett el praktizálni budapesti fogászati rendelõnkben. Azóta beigazolódott róla, hogy egy rendkívül megnyerõ személyiség, remek munkatárs, valamint kitûnõ szakember. Õt kérdeztük meg többek között arról, miért is áll fenn manapság ez a probléma, miért nem fordítanak nagyobb figyelmet fogaik egészségére a mai fiatalok? Ezen kívül rengeteg érdekes információt, az évek során összegyûlt tapasztalatait és hasznos tanácsait is megosztotta velünk az interjú során.

Tapasztalatok az általános fogápolási szokásokról

Mi az általános véleménye a páciensek fogászati, szájüregi állapotáról?

A magyar páciensek döntõ többsége nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal. Nincs fogalmuk arról, hogy a szájüregi rákok tekintetében vezetõk vagyunk Európában. Nincsenek tisztában a helyes fogápolással, illetve félnek a fogorvostól. Rosszak a berögzõdéseik, kevés bizalommal vannak a fogászat iránt.

Az esetek többségében milyen problémákkal találkozik egy konzultáció, állapotfelmérés során?

A leggyakoribb a gyökérkezelendõ foggal való probléma, illetve a bölcsességfoggal kapcsolatos panaszok, amelyet félnek az emberek eltávolíttatni. 80-90%-ban pedig fogkõvel találkozom a pácienseknél, amelynek eltávolítása alapfeltétel a jó szájhigiénia fenntartásában.

10 emberbõl hány ember szorul komolyabb fogászati kezelésre?

10 emberbõl átlagosan 7-8 páciens az, aki komolyabb fogászati kezelésre szorul. Ez elég nagy szám. Sajnos a lakosság általános fogászati állapota jóval rosszabb a többi európai országhoz hasonlítva.

Ez a korosztályok szintjén nagyjából hogyan oszlik el? Inkább a fiatalabbaknak vagy az idõsebbeknek rosszabb az állapota?

Az az igazság, hogy a fiatalabb korosztálynál is egyre gyakoribbak a fogászati problémák. Az idõsebb korosztály a korból fakadóan már kevesebb foggal rendelkezik. A kihúzott fogak miatt az állcsontgerinc sorvadása okoz fõként problémát. Ilyen esetekben, ha a páciens a fogpótlás mellett dönt, elõzetes kezelésekkel, mint például a csontpótlás vagy szinuszemelés tesszük alkalmassá az állcsontot az implantátum behelyezésére.

Mi a szubjektív véleménye a páciensekrõl?

Többször tapasztaltam, hogy a fiataloknál a szájüregen kívül minden rendben volt. A külsejükre rengeteg idõt fordítanak, azonban a fogaik ápolását háttérbe szorítják. Úgy gondolják, hogy ami a hétköznapi életben nincs szem elõtt, azzal nem fontos foglalkozni. Pedig ez nem így van, hiszen az egészségügyi szempont mellett az összképhez hozzátartozik az ép, esztétikus fogsor és ennek köszönhetõen a szép mosoly.

A középkorú pácienseknél tapasztalható az, hogy egészségtudatosabbak. Õk azért jönnek el, hogy rendben tudják a fogaikat, ellentétben a fiatalabbakkal, akik akkor keresnek fel minket, ha szemmel látható helyen van probléma vagy már fájdalommal küzdenek.

Sokaknak fontosabb a külsõ, mint fogaik állapota

Tanács a fogaink állapotának megõrzésére

Aktuális a téli idõszak, így a forró italok és édességek fogyasztása. Különlegesebb odafigyelést igényel egy-egy ilyen idõszak?

Igazából ugyanazok a szabályok érvényesek: naponta minimum kétszer mossunk fogat, használjunk fogselymet a fogközök tisztítására, és keressen fel minket félévente egy ellenõrzés céljából. Amire fontos odafigyelni a fogmosás technikájánál, hogy ne végezzünk túl erõs, dörzsölõ mozgást a fogmosásnál, mert ezzel a fognyakat védõ zománcot ledörzsölhetjük. Ennek következményeként pedig érzékenyek lehetnek fogaink a hideg és forró ételekre, italokra, így kellemetlenné válhat egy teázás a téli hidegben.

Ami még idõszakhoz köthetõ észrevétel, hogy inkább a tavaszi és õszi idõszakban növekszik meg a páciensek száma, amely talán ahhoz az egyszerû okhoz köthetõ, hogy egy újévi fogadalom miatt vagy a nyaralás végezte után szánja el magát a fogorvos meglátogatására.

Praktizálása alatt milyen pozitív vagy akár negatív élmény hagyott önben mély benyomást?

A leggyakoribb tapasztalatomat tulajdonképpen személyes sikerként élem meg. Ugyanis az esetek többségében a pácienseim félve ülnek be a fogorvosi székbe, a kezelést követõen pedig hálásan állnak fel. Tudatosul bennük, az õ egészségük van a középpontban és a kezelésektõl pedig nem kell tartani. Sok esetben elõfordult már, hogy egy-egy páciens visszatért a rendelõnkbe és valami kis aprósággal, ajándékkal köszönte meg a tõlünk kapott kezelést.

Tévhitek, leggyakoribb hibák a fogápolással kapcsolatban

Milyen fogápolással kapcsolatos tévhitet tudna eloszlatni, illetve ön szerint mik a leggyakoribb hibák, amelyet a fogápolás kapcsán elkövetünk?

Tapasztalataim szerint sokan azt gondolják, ha egyszer egy fogat betömünk, akkor az élethosszig tartó megoldást jelent. A másik megdöbbentõ tévhit az, hogy elég csak akkor fogorvosi segítséget kérni, ha a problémánk már fájdalommal jár. Ezt azért is fontos mihamarabb elfelejtenünk, mert ilyen esetben a kezelendõ fog vagy fogak már gyulladtak, és ebbõl következve az érzéstelenítõ sem tudja már kifejteni teljesen a hatását, ezért a kezelés kellemetlenné válhat.

A fogmosáskor elõforduló leggyakoribb hiba, hogy erõbõl mosunk fogat, illetve az eleve öntisztuló felületeket mossuk (azok a fogfelületek, amelyek gyakori érintkezésben vannak az ajkakkal és nyelvvel), kevesebb figyelmet szentelve a fogközökre, ahonnan a problémák többsége kiindul. Ha példaként veszünk egy hátul elhelyezkedõ fogat, amely öt felszínnel rendelkezik, akkor ebbõl csak a fogkefés mosással három felületet tudunk tisztítani. Ez azt jelenti, hogy körülbelül fogaink 60%-át tudjuk csak tisztítani. Jobb esetben, hiszen nem megfelelõ technikával ezt a 60%-ot sem biztos, hogy elérjük. Ezért elengedhetetlen, hogy a fog másik kettõ felszínét (amelyek a szomszédos fogak felé néznek) fogselyemmel tisztítsuk meg, így lehetünk biztosak az alapos fogmosásban.

Nem tanácsos az alkoholos szájvíz használata sem, mert erõsen szárítja a nyálkahártyát, amely a természetes szájhigiéniáért felelõs.

Megelõzés, rendszeres fogászati ellenõrzéssel

Az esetek többségében a komolyabb fogászati problémák megelõzhetõvé válnak a rendszeres, félévente történõ ellenõrzéssel, és az abból következõ konzerváló kezelésekkel. Ehhez tudna valamit hozzáfûzni? Mit javasol, az egyes kezelések után (pl.: gyökérkezelés, fogtömés) milyen gyakorisággal érdemes „kontrollra” menni, ellenõrizni a kezelt fog/fogak állapotát?

A félévente történõ fogorvosi ellenõrzéseken megállapítjuk, hogy egy-egy tömés milyen állapotban van, ez alapján javasoljuk a tömés esetleges cseréjét. Azonban javasolt 5 évente cserélni a töméseket, hiszen a tömés és a fog illeszkedésénél idõvel ismételten kialakulhat szuvas terület. Ez nem a rosszul tömött fog miatt következik be, hanem az esztétikus tömés anyagának minimális összezsugorodása miatt.

A megfelelõen gyökérkezelt fog élethosszig tartó megoldást jelenthet, ezért amennyiben nincs a késõbbiekben panasz rá, nem igényel különösebb kezelést.

Utolsó gondolatként megjegyezném, most, hogy közelednek az ünnepek és ezzel együtt a sok ünnepi fogás és finomság, fokozottan kell ügyelnünk a megfelelõ szájápolásra! Mindenkinek javaslom, hogy keresse fel fogorvosát, hiszen a megelõzés a legfontosabb. Természetesen mindenkinek kellemes ünnepeket, boldog újévet, és egészséges fogakat kívánok!


Kattintson, nézze meg legfrissebb árlistánkat, és foglaljon idõpontot már most! Le ne maradjon!

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!